Denna sida har inte uppdaterats på ett bra tag.

 

På den här sidan försöker vi förmedla diverse information om sådant som gör vårat utlandssvenska liv enklare att leva. Det kan vara allt från nyöppnade restauranter, ett parti punsch som har kommit in till hamnen, svenska filmer som endast släpps i några få biografer eller något annat som förhöjer tillvaron. Skicka gärna in tips till redaktionen.

 


 

Ärtans Vänner in the news

Nordstjernan-Svea, October 5, 1978

Nordstjernan, October 1, 1992


 

Svenskar kan nu få dubbelt medborgarskap

Riksdagen godkände regeringens förslag att det enligt svenska bestämmelser ska bli fullt ut möjligt att ha dubbelt medborgarskap. Vidare ska ett barn med en svensk far alltid få svenskt medborgarskap vid födseln om barnet föds i Sverige. Om barnet föds i utlandet ska det kunna få svenskt medborgarskap genom anmälan. När det gäller barn under tolv år som adopterats av en svensk medborgare ska utländska adoptionsbeslut som gäller i Sverige direkt på grund av lag medföra att barnet automatiskt blir svensk medborgare. Den nya lagen om svenskt medborgarskap träder i kraft den 1 juli 2001. Reglerna om automatisk förlust av svenskt medborgarskap fortsätter dock att gälla till den 1 juli 2002 gentemot vissa europeiska länder. Den som på grund av av principen om att undvika dubbla medborgarskap har blivit av med sitt svenska medborgarskap kan återfå detta genom anmälan före den 1 juli 2003.

Riksdagen: Beslut i korthet

Den som på grund av av principen om att undvika dubbla medborgarskap har blivit av med sitt svenska medborgarskap kan återfå detta genom anmälan före den 1 juli 2003.

Svenskar i Världen

 


Svenskt på Broadway

August Strindbergs Döddansen / Dance of Death

Mamma Mia

Petra Nielsen som Roxie Hart i Chicago
Aftonbladet 2001-10-10 Foto av Pontus Höök


Ärtans Vänner har högre etik än gästerna på Nobel middagen, fast vi skålar lite mer kreativt.
Läs vad THE WALL STREET JOURNAL har att säga.


Olle Wästbergs nyhetsbrev

Med oregelbundna mellanrum kommenterar och analyserar jag i det här nyhetsbrevet ekonomi, medier, politik och kulturfenomen. Ofta från USA-perspektiv. Nyhetsbrevet kommer ungefär en gång i månaden och startades1998. Det har drygt 8.000 mottagare.

Jag skriver nyhetsbrevet som privatperson, men ålägger mig restriktioner som har med mitt nuvarande arbete som Sveriges generalkonsul i New York att göra. Artiklar och kommentarer från mig finns - liksom gamla nyhetsbrev, matrecept, New York-tips mm - på www.wastberg.nu.

Tipsa gärna om andra som kan vilja ha nyhetsbrevet!


 


Fresh from Sweden is a new and exciting publication with events, reviews and articles
on current trends from Sweden that replaces the SIS publication, Swedish Events.

 


 


Swedish events in the U.S.

 


 

Som ni säkert redan känner till så har vi en ny präst i New York City
(det är dock samma Gud som tidigare). Sväng förbi Svenska Kyrkan
på en fika och en välsignelse.

Lars Gustafsson - Komminister
5 East 48 Street
New York, NY 10017
Tel. (212) 832-8443

Svenska Kyrkan i New York

 


 

Svenska Restauranter i New York:
Se även LÄNKAR för restaurantens egna hemsida.

 

Aquavit

Good World Bar and Grill
New York Times artikel
Nov. 19, 2000
Oct. 13, 1999

 


 

TV program via Time Warner Cable NYC

För att öka det kulturella utbudet på Time Warner Cable NYC, beställ Digital TV - $9.95/månad. Missa inte en dragning i den svenska elitserien i hockey: International Channel, lördagar kanal 500, kl. 19.00. Arne Hägerfors och "Ankan" Parmström kommenterar. Bara det är värt att lyssna på. Efter hockeyn, på samma kanal, visas "Scandinavian Variety". Med lite tur blir det ett svenskt program med tex. Staffan Heimersson och serien "Tusen års historia - Millennium", men övriga nordiska program är också helt ok. BBC America, Newsworld International , Sundance Channel , TechTV mm. är också inkluderat när man beställer Digital TV. Notera att de traditionella analoga stationerna (programmen) ibland har lägre bildkvalité via en digital box än via den analoga.
De svenska programmen på International Channel visades vintern 2000-2001.


Det är inte så lätt att hålla ordning på alla lagen.

 


 

svt.se lägger ut många program med hög bildkvalité. Du kan därför koppla video och ljud från datorn till din TV, och på så sätt se svenska program hemma i soffan. Speciellt i dessa tider är nyhets sändningar och presskonferenser av intresse. Länken nedan beskriver hur man gör om man har en Dell laptop, men principen är den samma för alla datorer. För tex. Real Player, välj "Theater Mode" och "Full Screen Theater" så att hela rutan täcks av video informationen. Bredband är nog också ett måste för hög bildkvalité. Lycka till.

http://support.dell.com/support/topics/global.aspx/support/kb/en/document?dn=1018856

 


 

TV program via Internet - WEBB TV:

Fråga Lund - Direktsändning söndagar kl. 11.15 - 12.30 EST

Sajber - Direktsändning måndagar kl. 13.45 - 14.30 EST (Arkiv)

Kortare ljudfiler:

SVT Nyheter

Expedition: Robinson

Pistvakt

Svar från SVTs Internetredaktion;

Hej!
Jo, förutom Fråga Lund så sänder även Sajber på nätet.
I övrigt så är det magert med utbudet. Det beror inte på vi inte
vill, utan på att vi lever med en oerhört begränsad budget som
inte möjliggör fler sådana sändningar. Viljan och ambitionen har
vi dock, så att antalet nätsändningar kommer att öka!
Vänligen *******************
Thomas Porsaeus Sveriges Television Webbredaktör Internetredaktionen
08-784 3793 070-784 3793 www.svt.se

 


 

Radio program via Internet:

Du behöver RealAudio för att kunna lyssna på radio. RealPlayer 8 Basic är gratis.

Ekonyheter , Ekots grodor samt Ekots hemsida.

Radio Sverige

MixMegapol

GULD106,6 Sundsvall - Klassiska Hits

 


Svenska filmer på video och DVD

Om det är dags att köpa en ny TV, jämför priserna på en "Multisystem" TV gentemot liknande modell, fast som vanlig amerikansk TV i NTSC format. World Gift Center och Planet 3000 har ett ganska bra sortiment på "Multisystem" komponenter.

Vissa video bandspelare kan spela upp en svensk film på en amerikansk TV, fast dessa modeller är ganska dyra (runt $1000). Vid skrivandets stund så känner jag ej till några DVD spelare som klarar detta*. Därför behöver man en TV som kan visa video i både NTSC (amr.) och PAL (sv.) format. Vill man dessutom ha en video bandspelare som klarar svenska filmer, så kostar dessa modeller nu endast ca. $300.

DVD spelarna är däremot kodade för olika regioner. Du behöver nu en "code free" DVD spelare för att kunna titta på svenska DVD filmer. Modifieringen som görs för att få DVD spelaren "code free" brukar också fixa så att man spela in en film från DVD till en video bandspelare (Macrovision free). På de flesta original DVD spelarna så är detta ej möjligt.

*EXTRA:
Sampo spelare kan nu visa en svensk film på en amerikansk TV. Sampo DVE-625 Code Free DVD Player with built-in video converter

Filmerna då? Håll ett öga på dessa hemsidor; Aros Hembio - billiga DVD, Smultronstället, SUNET Kultur-Film, SVT Butiken

 


 

Svensk pilsner på Manhattan:

Här finns den och mycket annat gott.

 


Glögg från 1870!