Skogsstjernan
Serving moonshine to the Swedish American community since 1872
ÄRTANS-VÄNNER TODAY
_____ Published by Ärtans News __________ Volume 75 cl. No. 6 March 30, 2000 _______________ Price per dinner $45.00 ______

 Hennes & Mauritz öppnar på Manhattan

Den svenska butiks kedjan H&M expanderar.

Möjligheten för svenska affärs män att gå omkring i en fin kostym till ett lågt pris är nu här. Trots alla exklusiva produkter, så ser vi även fram emot reklamen.
Det känns hedrande att en svensk butiks kedja etablerar sig på 5:e Avenyn, och inte i slummen ute i Elizabeth. Kör man fel där så vet man inte vad som kan hända.
Generalkonsul, Olle Wästberg, har dock ett stort dilemma. Om öppnings ceremonin är samma dag som Ärtans Vänner, så kan det bli svårt att hinna med allt. Det lutar dock åt att Hennes & Mauritz får öppna en dag senare. "Man missar gärna inte en kväll med grabbarna, och jag kommer att göra allt för ta mig till Roger Smith Hotel den 30:e mars," säger vår generalkonsul.

Fortsättning på sid. 2


Tragedi i Stor-Vattnet
"Länsman kom, tog allt"
Där som sädesbrännvin rann igenom strupen
och en flaska dunder vänta bakom den.
Stod den gamla apparaten uppå spisen
som i forna dagar var min bästa vän.
Så kom länsman, tog det käraste jag ägde.
Tog den gamla apparaten med sig hem.
Så nu står alla glasen tomma uppå bordet,
och han bränner själv, den gamle djävulen.


E-mail lista succé
Stort tack till alla som framförde sin e-mail adress till Ärtans Vänners elektroniska inbjudnings lista. Om Ni fortfarande inte har gjort detta, men har tillgång till e-mail, v.v. och meddela erik.l@ix.netcom.com Er adress. Informationen är konfidentiell och Er adress framgår ej vid div. utskick. Den traditionella brev inbjudnings listan har nu minskat med 50%. Det är en porto besparing på $320 per säsong.

 Svenskt geni får
Nobel priset i kemi

Näsåker, Sverige.
Anders "Bränn-Anders" Andersson vaknande till goda nyheter på fredags morgonen. "Först trodde jag att det var larmet som hade gått i gång ute i boden, med sedan förstod jag att det var telefon. Det var riks ifrån Stockholm. Fan va´ glad jag blev när jag fick nyheten. Nu kan vi köpa finsprit från Långsele".
Anders Andersson fick priset för sin förbättring av kolfiltret. Smaken av finkel är nu nästan helt borta.

Fortsättning på sid. 8


Ärtans Vänner driver viktig forskning

Manhattan, New York

Kultur föreningen Ärtans Vänner värnar om historiens vingslag och driver nu div. studie cirklar. I en av de mest populära så studerar man sångens betydelse för intagande av snaps. Man får dock begränsa studierna lite. Det har nämligen visat sig att ju mer sånger som framförs, desto mer snaps intas, och studie resultatet blir oftast diffust.
"Studierna är alltid uppskattade och vi har det väldigt trevligt när det forskas som mest", säger Runé Hedenborg som är professor i ämnet. "Efter 35 års intensivt studerande så har vi kommit väldigt nära att hitta ett samband mellan snapsen och sången", fortsätter Runé.
En banbrytande upptäckt förväntas komma under nästa studie cirkel. Samtliga män, med anknytning till Sverige, är välkomna att deltaga. Forskning kommer att ske på Roger Smith Hotel, 501 Lexington Ave., at 47th Street, (212) 755-1400, torsdagen den 30:e mars kl. 19.00. Anmälan via e-mail erik.l@ix.netcom.com eller voicemail (800) 688 2715-2-ext. 947. Eftersom speciella studiemedel måste inhandlas, var vänlig och anmäl Er senast fredagen den 24:e mars. Anmälda studenter som får förhinder i sista minuten delar på ett eventuellt underskott i broderlig anda.
Ärtans Vänner driver också andra typer av studie cirklar. "Promillets inverkan på humöret", "Armbågens primära funktion", "Sillens beteende efter den är inlagd", samt "Punschens molekyl struktur och dess kletighetsfaktor"
För mer information om dessa cirklar, och Ärtans Vänner, besök följande Web sida på Internet;
http://www.artans-vanner.com